Houten wandpanelen boven de open haard of kachel?
Inspiratie

Houten wandpanelen boven de open haard of kachel?

Jan 04, 2023

Houten wandpanelen kunnen boven een open haard of kachel geplaatst worden, mits er rekening wordt gehouden met de veiligheid. Als de temperatuur van het hout niet te hoog wordt, is het meestal veilig om houten wandpanelen te gebruiken. Een manier om te testen of de temperatuur van het hout op de gewenste plaats veilig is, is door een houtblokje op de hoogte van waar je de wandpanelen wilt plaatsen te houden. Als het houtblokje na een bepaalde tijd niet te warm wordt (niet warmer dan 40 graden) is het waarschijnlijk veilig om houten wandpanelen te gebruiken.

Er zijn enkele zaken waarmee rekening gehouden moet worden wanneer houten wandpanelen boven een open haard of kachel geplaatst worden. Zo is het belangrijk om voldoende afstand te houden tussen het hout en de haard of kachel, zodat het hout niet te veel warmte opneemt. 

In sommige gevallen kan het gebruik van houten wandpanelen boven een open haard of kachel te riskant zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de haard of kachel niet voldoende geventileerd is, of als het hout te dicht bij de haard of kachel geplaatst wordt. In dergelijke situaties is het aan te raden om te overwegen om een ander type wandafwerking te gebruiken, zoals bijvoorbeeld tegels of stenen.

In het algemeen geldt dat het gebruik van houten wandpanelen boven een open haard of kachel afhankelijk is van de specifieke situatie. Het is daarom verstandig om goed te overwegen of het gebruik van houten wandpanelen in jouw situatie veilig is.